PRODUKTION: Tyde den som kan
UPPDRAG: Utställnings form och Grafisk form  
KUND: Upplandsmuseet


En utställning till Gamla Uppsala Museum på uppdrag av Upplandsmuseet. Utställningens syfte var att fördjupa kunskapen om runor, runstenar och våra tidiga skriftliga källor genom att skapa sammanhang och göra ämnet spännande och överraskande. Uppdraget var att skapa en vandringsutställning med möjlighet att visas på andra museum.

Delaktighet
KRDS var ansvarig för utställningsformgivning samt grafisk form. Uppdraget omfattar gestaltningskoncept, gestaltning och grafisk form. KRDS levererade moodboards, skisser, produktionsritningar och underlag för grafisk form.

Innehåll
I nära samarbete med beställaren och med utgångspunkt i textunderlag och avstämningsmöten har KRDS levererat konceptförslag. Ett gestaltningsunderlag har därefter vidareutvecklats till underlag för tillverkning i nära dialog med teknisk producent, snickeri och tyckeri.

Koncept
Ett av målet med utställningen var att skapa en nyfikenhet hos besökaren att också besöka runstenar på plats i kulturlandskapet utanför museets väggar. Med utgångspunkt i de upplänska landskap där du hittar runstenerna i dag skapades ett mobilt gestaltningskoncept där specialsnickrade moduler i ek med sina strama linjer och oregelbundna dimensioner tillsammans med textila vepor i olika gröna kulörer skapar ett stiliserat landskap.

För att addera en spänning och en känsla i gestaltningen representeras utställningens fyra olika teman i fyra portaler som besökarna kan gå igenom när de upplever utställningen.

Gestaltning
För att skapa en lätthet i gestaltningen, både praktiskt och visuellt, fungerar textila vepor som text- och bildbärare. Veporna träs genom reglarna för att sedan enkelt kunna rullas i hop och transportearas  Modulernas ekreglar är ett ramverk där veporna skapar volymen.

De gröna kulörerna är hämtade från landskapets olika nyanser. Samtidigt harmoniserar den gröna färgpaletten med den dova färgställningen i loklerna på Gamla Uppsala museum. Rummens koppardetaljer accetueras av en stark orange kulör som också representerar de rika kontrasterna i ett landskap.

I den stora portalen vid ingången till utställningen presenteras ett urval av de vackra färger som runstenarna målades i för över tusen år sedan.


Foto: Olle Norling, Upplandmuseet